Kunstneren Erik Henningsen malede dette billede i 1887. Det viser en familie, som lige er kommet til København. I baggrunden ser man Københavns Hovedbanegård, så de er sikkert kommet med toget. Familien ser noget rådvild ud og må spørge politibetjenten om vej. Familien har alt, hvad de ejer i den brune kuffert, og skal til at starte en ny tilværelse. Det var en stor omvæltning at flytte fra landet ind til storbyen.

Se billedet i stor størrelse.

INTRODUKTION

I slutningen af 1800-tallet boede de fleste danskere ude på landet. Danmark var et landbrugsland, men der var ikke arbejde nok til alle. Og mange familier var nødt til at flytte til en af de store byer for at få arbejde og et sted at bo.

I de store byer skete der meget på den tid. Nye fabrikker blev bygget, og der blev bygget mange store ejendomme med små lejligheder til dem, der arbejdede på fabrikkerne. De store byer var ved at blive industribyer.

De fleste familier, der flyttede fra land til by, måtte arbejde på fabrikkerne og boede i små lejligheder uden meget lys og luft. De blev arbejdere.

I dette materiale kan du lære noget om, hvordan en arbejderfamilie levede i København for over 100 år siden.

« Klik på menuen for at se mere om: Bolig, Husholdning, Arbejde, Børn eller Økonomi.