Arbejderfamilierne havde mange børn, og der var ikke tid og råd til, at de holdt fri, når de kom hjem fra skole. De skulle hjælpe til med madlavning, rengøring og børnepasning eller gå på arbejde for tjene penge til familien.

Se billedet i stor størrelse.

BØRN

For 100 år siden var det almindeligt at få 5-6 børn eller mere. På landet var det godt at have mange børn. De kunne hjælpe til med arbejdet på gården, og så var der nogen til at tage sig af forældrene, når de blev gamle. I byerne havde arbejderne ikke en gård, som børnene kunne hjælpe med at passe. Alligevel fik arbejderfamilierne mange børn. Moderen kunne ikke beskytte sig så godt mod at blive gravid, så mange børn kom til verden, uden at det var meningen. Mange børn nåede ikke at blive mere end 2-3 år, før de døde af sygdom. De blev syge, fordi de ikke fik ordentlig mad og boede i dårlige usunde lejligheder.

Når familien var stor, så var der mange munde at mætte, og det var almindeligt, at børnene begyndte at arbejde i en tidlig alder. Når børnene blev konfirmeret i 14-årsalderen, var barndommen slut, de var færdige med at gå i skole og skulle ud og arbejde ligesom de voksne.

Selvom børnene arbejdede, skulle de også gå i skole, og de havde ikke så meget tid til at lege og læse lektier, som børn har i dag.